Besplatna isporuka za narudžbine preko 7000rsd

Pretraga
Close this search box.

Održavanje kožnog novčanika: čišćenje i popravka

Kožni novčanici su izdržljivi kroz test vremena; mada, to ne znači da im ne treba briga. Nisu baš zahtevni za održavanje, ali zahtevaju povremeno čišćenje i možda nekoliko manjih popravki da bi bili u dobrom stanju.

Uprkos tome što je čvrst materijal, postoji i nekoliko stvari koje morate izbegavati koje mogu da izazovu štetu Vašem kožnom novčaniku.

Evo nekoliko saveta kako da očistite i popravite kožne novčanike na pravi način.

Kako čistiti kožni novčanik

Čišćenje kožnih materijala ne zahteva da budu izglancani. Prljavština ima način da se pričvrsti za kožu, što znači da takođe morate zaštititi materijal od nehidratacije. Autentična koža razvija patinu koja čini da izgleda bolje čak i nakon toliko godina upotrebe. Čišćenjem materijala, takođe čuvate kvalitet kože kako bi bila korisna duže vreme.

Za cišćenje kože Vam je potrebno:

  • Čistač kože
  • Regenerator za kožu
  • 4 čiste krpe
  • 1 mala meka četkica

Pratite sedam brzih koraka u čišćenju kožnog novčanika jednom u pet do šest meseci:

Korak 1: Proverite sve pregrade i izbavide kartice i novac iz svog kožnog novčanika.

Korak 2: Otresite prašinu koja možda visi na uglovima pregrada.

Korak 3: Koristite suvu čistu krpu da obrišete spoljašnjost i unutrašnjost novčanika.

Korak 4: Koristite malu meku četkicu da biste bili sigurni da u naborima nema prašine.

Korak 5: Koristite drugu suvu čistu krpu da nanesete sredstvo za čišćenje kože na spoljašnjost novčanika. Obrišite kružnim pokretima i pokrijte sva područja.

Korak 6: Koristite blago vlažnu krpu da obrišete sredstvo za čišćenje kože. Ovo sprečava začepljenje malih pora na površini kože. Morate sprečiti začepljenja kako biste izbegli ljuštenje sa površina.

Korak 7: Koristeći drugu suvu čistu krpu, nanesite malu količinu balzama za kožu na jedno mesto novčanika da biste proverili da li postoji promena boje. Ako ga nema, utrljajte regenerator za kožu po spoljašnjosti novčanika.

Ne mora prečesto da se čisti, ali je ovo dobro da bi se sprečilo sušenje i pucanje kože.

Bonus savet:

  • Možete koristiti rastvor sapuna za suđe i vode kao alternativu za sredstvo za čišćenje kože.
  • Nikada ne koristite rastvore za čišćenje sa izbeljivačem ili amonijakom za vaš kožni novčanik.

Kako ukloniti fleke na koži

Mora da je retka situacija da imate fleke na kožnom novčaniku. Ipak, nekad se jednostavno desi.

Kao opšte pravilo, sveže fleke morate ukloniti što je pre moguće. U suprotnom, biće teže ukloniti kad se osuše. Postoje različite vrste mrlja sa različitim metodama uklanjanja, a evo naših najboljih saveta:

Fleka od mastila

U odnosu 1:1, pomešajte vodu i alkohol rastvor za čišćenje. Koristite pamučni štapić da obrišete rastvor na zamrljanom području. Ponavljajte metodu dok se mrlja ne ukloni.

Kada se koža osuši, nanesite balzam za kožu, prateći gorenavedenu metodu.

Fleka od vode

Osušena mrlja od vode ostavlja trag na kožnom materijalu. Ako možete da sprečite da se osuši nakon što se natopi, morate brzo da utapkate tečnost suvom čistom krpom. Nikada ne koristite fen za kosu i ne pokušavajte da ga stavite na direktnu sunčevu toplotu. Brže će se osušiti, to uzrokuje da se mrlja spusti na kožu.

Morate da se uverite da ste uklonili svu vlagu od vode utapkavanjem koliko god možete, a zatim ostavite da se osuši na vazduhu. Nakon toga možete nežno naneti balzam za kožu na površinu kožnog novčanika, koristeći suvu čistu krpu malim kružnim pokretima. Ostavite preko noći da regenerator prodre u kožu.

Fleka od vina

Crveno vino je daleko najnezahvalnija mrlja za uklanjanje kada prodre kroz kožni materijal.

Ako je vaš novčanik napravljen od prave kože, možete očistiti novčanik od mrlje od crvenog vina. Da biste znali da li je koža prava, testirajte je prskanjem nekoliko kapi vode. Prevrnuta koža će odmah upijati kapi vode. Nažalost, za prevrnutu kožu, moraćete da tražite stručnu pomoć u uklanjanju mrlje.

Za pravu kožu, s druge strane, može vam pomoći jednostavan domaći lek. Rastvor paste za zube sa merom 1:1 i limunovog soka će pomoći. Nanesite pastu na zaprljano područje i ostavite da odstoji deset minuta. Pomoću blago vlažne krpe nežno uklonite pastu. Blagi ostaci se mogu ukloniti brisanjem sredstvom za čišćenje kože ili blagim sapunom koristeći vlažnu krpu. Opet, ostavite da se osuši na vazduhu. Zatim nanesite balzam za kožu da završite.

Fleke od masti i ulja

Koristite suvu krpu od mikrovlakana da obrišete masnoću ili mrlje od ulja na koži. Za ostatke, pospite jednake količine sode bikarbone i kukuruznog brašna u prahu, a zatim ih utapkajte dok ne pokrije mrlje. Mešavina praha će apsorbovati mast ili ulje, uklanjajući ih sa kože. Ostavite da odstoji preko noći. Nakon toga, mekom četkom uklonite mešavinu sode bikarbone i kukuruznog brašna. Trebalo bi da izgleda kao novo!

Kako popraviti manje ogrebotine na koži

Prikupite sredstva za čišćenje, a zatim dodajte ova dva na listu: kožni marker za popravku odgovarajuće boje i zamenite regenerator hidratantnom kremom za kožu.

Korak 1: Očistite novčanik prateći gore navedene korake.

Korak 2: Nanesite kožni marker za popravku na izgrebane oblasti. Pustite da se osuši nekoliko minuta.

Korak 3: Koristite suvu čistu krpu da nanesete hidratantnu kremu za kožu. Ovo će spojiti dodir na koži sa efektom hidratacije.

Podeli:

Zaprati nas

Drugo sa bloga: